40+ inspirerende werkgeluk activiteiten

Kennisbank   |   Contact   |   ☎️  030 – 227 1974

Home | De definitie van werkplezier

De definitie van werkplezier

Tags: | ⏱ Leestijd: 5 minuten

Elke dag met plezier naar je werk gaan. Dat wil iedereen natuurlijk graag. Toch zien we dat veel werknemers hier zelf niet bewust mee bezig zijn. Want wat is dan eigenlijk werkplezier? En welke factoren zijn bepalend voor werkplezier?

Over het algemeen is het voor iedereen verschillend waarom je wel of niet plezier hebt in je werk. De één zal aangeven dat hij plezier heeft in zijn werk omdat hij zulke leuke collega’s heeft. De ander zal aangeven dat hij plezier haalt uit het feit dat hij kansen krijgt op het gebied van zelfontplooiing. Conclusie: werkplezier an sich is universeel, maar de bron van werkplezier kan sterk verschillen.

Gratis whitepaper – voordat je verder leest.. 👋

Ben je op zoek naar laagdrempelige manieren om het werkgeluk van je medewerkers te vergoten? We hebben 32 praktische adviezen gebundeld in een whitepaper!

 

👉 Je kan de whitepaper hier gratis downloaden

Wat is werkplezier

Plezier hebben in je werk of werkplezier kun je omschrijven als dat doen wat je leuk vindt. Als je zoekt op het woord ‘plezier’ krijg je verschillende definities. In de encyclopedie beschrijven ze het als volgt:

Plezier: wat je leuk vindt. Vb: daar heb ik plezier in; wij beleven daar veel plezier aan [wij vinden het erg prettig en leuk] het voor je plezier doen [alleen omdat je het leuk vindt).

Werkplezier zou je dus kunnen omschrijven als werk doen dat je leuk vindt en waar je blij van wordt. En dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat je bevlogen en gedreven in jouw werk bent.

Welke factoren zijn bepalend voor werkplezier?

Zoals we al vertelden zijn de oorzaken van werkplezier van persoon tot persoon verschillend. Toch zie je in die factoren veel overeenkomsten. En dat is ook niet zo gek, want uit de wetenschap blijkt dat er een aantal factoren áltijd van invloed zijn. Dat zijn ook de factoren die we met onze werkgeluk workshops aanraken en optimaliseren. We onderscheiden er 10:

 1. Waardering
  Je voelt voldoende waardering voor je werk. Jouw inspanningen, competenties en resultaten worden op waarde geschat door de mensen om je heen. Je voelt je daardoor een gewaardeerd werknemer.
 2. Respectvolle, eerlijke behandeling
  Jij ervaart dat je in je werk eerlijk en respectvol behandeld wordt. Je voelt je gelijkwaardig aan managers, collega’s en anderen die verbonden zijn aan de organisatie.
 3. Plezier
  Naast het uitvoeren van je werkzaamheden is er ruimte voor plezier op de werkvloer. Er is ruimte om plezier te maken met collega’s en de werkgever stimuleert je daarin.
 4. Uitdaging
  Je hebt voldoende uitdaging in je werkzaamheden. Je wordt geprikkeld om je in te spannen, zonder dat die inspanning te veel van je vergt. Deze uitdaging houd je scherp en zorgt ervoor dat je presteert.
 5. Perspectief
  Je hebt voldoende perspectief op je werk. Er zijn mogelijkheden om te groeien op de manier die jij wilt. Bijvoorbeeld in verantwoordelijkheid, takenpakket, competenties of functie.
 6. Impact maken
  Jouw werk doet ertoe. Je werk heeft impact en jouw resultaten voegen iets toe aan het grotere geheel. Met jouw resultaten kan je echt een verschil maken voor je collega’s, klanten of de organisatie.
 7. Zelfontplooiing
  Je krijgt de kans nieuwe competenties te leren. Door je werk leer je nieuwe dingen en je werkgever stimuleert je daarin. Je bent als werknemer en als persoon in ontwikkeling.
 8. Zelfstandigheid
  Jij kan en mag voldoende zelfstandig werken. Je hebt vrijheid om zelf beslissingen te kunnen nemen, je werk zelf in te delen en te werken zoals jij denkt dat het goed is.
 9. Werkomgeving
  Jouw fysieke werkomgeving is inspirerend en prettig om in te werken. Je voelt je prettig op jouw werkplek. Daarbij kan je denken aan het gebouw, jouw werkplek, het exterieur en interieur.
 10. Relatie met team en collega’s
  Je hebt een goede onderlinge verhouding met je collega’s. Er heerst een goede onderlinge sfeer met wederzijds respect en gelijkwaardigheid. Je voelt je prettig tussen de mensen op je werk.

Wat wordt er in Nederland aan werkplezier gedaan?

Werkplezier is helaas nog geen standaard agendapunt bij Nederlandse werkgevers. Dat blijkt wel uit een grootschalig onderzoek uit 2019 naar het werkplezier van Nederlandse werknemers.

De uitkomsten liegen er niet om. Circa 62% van de werknemers geeft aan dat ze momenten ervaren waarop het werk niet plezier is, ze geen inspiratie voelen en weinig voldoening uit hun werk halen. Daarnaast vinden ze dat er weinig wordt geïnvesteerd in werkplezier. En ze geven ook aan dat ze, wegens het gebrek aan werkplezier, ook minder motivatie voelen om hard te werken.

Volgens ons kan en moet dat anders. Zeker als je je bedenkt dat we de meeste tijd van ons leven op de werkvloer doorbrengen. Het zou toch zonde zijn als er niet geïnvesteerd wordt in werkgeluk.

Wat zijn de voordelen van werkplezier?

Zoals je leest wordt er nog weinig gedaan aan het vergroten van werkplezier. De gevolgen zijn ook duidelijk. De inzet en inspiratie van medewerkers gaat achteruit.

Maar wat ga je precies bereiken wanneer je als organisatie wél inzet op werkplezier? Uit verschillende onderzoeken blijkt dat gelukkige, bevlogen medewerkers het beter doen dan collega’s die minder plezier hebben. Als organisatie win je daar het volgende mee:

 • Gelukkige medewerkers nemen minder ziekteverlof op. Er is dus minder verzuim. Ze zijn energieker en zijn van plan om lang bij de organisaties te blijven;
 • Gelukkige medewerkers zijn productiever en creatiever;
 • Gelukkige medewerkers zijn gemotiveerd en willen best een stap harder lopen als dat nodig is;
 • Gelukkige medewerkers werken beter samen en scoren beter op beoordelingen door collega’s en managers;
 • Doordat gelukkige medewerkers productiever zijn dragen ze meer bij aan de winst en sales van de organisatie;
 • Gelukkige medewerkers trekken zich minder snel iets aan van negativiteit en hebben een hogere mate van cognitieve flexibiliteit.

De rol van WorkJoy

Wij vinden werkplezier belangrijk omdat het een essentiële rol speelt in het welzijn (en de prestaties) van werknemers. En daarmee dus ook de de prestaties van de werkgever.

Het is wel duidelijk dat er in Nederland nog voldoende winst valt te behalen als het gaat om het vergroten van werkplezier. WorkJoy draagt bij aan het vergroten van werkplezier door interactieve workshops te organiseren voor groepen collega’s. Hiermee stimuleren we werknemers om de regie te nemen over hun eigen werkplezier.

Kunnen we je nog ergens mee helpen? 👋

 • Op zoek naar een losse werkgeluk workshop? Bekijk hier alle 30+ workshops.
 • Willen jullie inspirerende werkgeluk activiteiten volgen? Bekijk ze ze hier.
 • Voor maximale impact bieden we een werkgelukweek of -maand. Lees hier alles.
 • Het werkgeluk van personeel vergroten? Bekijk de whitepaper met 32 adviezen.
 • Wil je vrijblijvend sparren over jullie behoefte? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over werkgeluk. Hieronder vind je onze laatste bijdrages.

De definitie van werkgeluk: wat is het precies?

De definitie van werkgeluk: wat is het precies?

Een vaste definitie voor de term werkgeluk is er niet direct. De term klinkt voor sommigen misschien wat zweverig. Iets waar veel nuchtere Nederlanders niet per se mee aan de slag gaan. Of waarvan ze niet direct het nut inzien. Werk is voor velen immers...

De rol van een werkgelukcoach

De rol van een werkgelukcoach

Het inhuren van een werkgeluk coach gebeurt steeds meer in organisaties. Het werkgeluk van medewerkers wordt steeds belangrijker gevonden. En dat is een positieve ontwikkeling! Er wordt steeds meer beseft dat 'werkgeluk' echt een aparte tak van sport is waar...

Werkgeluk loont: de voordelen van gelukkige medewerkers

Werkgeluk loont: de voordelen van gelukkige medewerkers

De definitie van gelukkig is: “met een gevoel van grote blijheid en harmonie”. Dat is nogal wat. Gelukkige medewerkers gaan met een gevoel van grote blijdschap en harmonie naar hun werk. En het kan niet anders dan dat je daar als organisatie voordelen van...

8,6 waardering

We hebben een gemiddelde
klantwaardering van een 8,6.

100+ klanten

We hebben de afgelopen jaren
100+ klanten geholpen.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We werkten al samen met meer dan 100 tevreden klanten😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6.

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

Wij zijn altijd op zoek naar workshops zodat onze leden zich kunnen ontwikkelen. Voor sessies over werkgeluk werken we met WorkJoy samen. Een fijne partij die snel schakelt en werkt.

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

WorkJoy geeft al twee jaar workshops bij ons. We hebben voor hen gekozen vanwege het diverse aanbod, de snelle communicatie en het prettige meedenken. Bedankt!

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij WorkJoy een workshop over complimenten gedaan. Het was een mooie en erg leerzame ochtend. Ook onze deelnemers waren heel erg enthousiast.

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Wij werken altijd samen met WorkJoy als we een training nodig hebben. Samen komen we altijd tot de perfecte invulling van onze workshops. Heel fijn samenwerken dus.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij boeken WorkJoy vaak als we events bij onze klanten hebben, waar wij de catering doen. Onze klanten zijn altijd erg blij met de bijdrage van WorkJoy. En wij trouwens ook!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met WorkJoy beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren met mooie workshops!

Peter Houtman

Coördinator

Neem contact op

Interesse in een van onze incompany werkgeluk workshops?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@workjoy.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 1974.