Incompany werkgeluk workshops voor bedrijven

Offerte aanvragen   |   Contact   |   ☎️  030 – 227 1974

Home | De definitie van werkgeluk: wat is het precies?

De definitie van werkgeluk: wat is het precies?

Tags: | ⏱ Leestijd: 5 minuten

Een vaste definitie voor de term werkgeluk is er niet direct. De term klinkt voor sommigen misschien wat zweverig. Iets waar veel nuchtere Nederlanders niet per se mee aan de slag gaan. Of waarvan ze niet direct het nut inzien.

Werk is voor velen immers gewoon iets wat nodig is om goed te kunnen leven. Om jezelf en het gezin te onderhouden én om genoeg over te houden om leuke dingen van te kunnen doen. Plezier hebben of gelukkig zijn in je werk is niet direct het uitgangspunt.

Waarom werkgeluk niet vanzelfsprekend is

Maar dat nuchtere perspectief kan een keerzijde hebben. Want niet openstaan voor werkplezier of werkgeluk kan voor sommigen nadelige gevolgen hebben.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de oplopende werkdruk en stress in Nederland. Steeds meer mensen zitten thuis met psychosociale klachten. Met tegenzin naar je werk gaan en geen voldoening voelen is een trend die steeds meer naar voren komt. En nu claimen we zeker niet dat dat allemaal te verhelpen is door te werken aan je werkgeluk. Maar het geeft wel handvatten om hier beter mee om te gaan. Om dus mentaal weerbaarder te worden en met meer plezier en voldoening je werkende leven te leiden.

Waarom is plezier in je werk ver te zoeken

Het plezier in je werk is soms ver te zoeken. En dat kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld omdat er hard gewerkt moet worden en er veel druk ligt op het halen van resultaten. Je ervaart druk en gaat over grenzen heen.

Of denk eens aan het steeds verder vervagen van alle sociale grenzen. Werk en privé lopen in elkaar over en je maakt lange dagen. En zelfs als je thuis bent heb je nog steeds beschikking tot je laptop, mobiele telefoon en tablet. Dat doet iets met het welzijn van een werknemer.

Daarnaast kun je ook druk ervaren omdat je bang bent te worden ontslagen. Het Nederlandse bedrijfsleven is hectischer dan ooit. Door reorganisaties, overnames of andere zaken kunnen er spanningen ontstaan. Het werkgeluk van medewerkers komt hierdoor in de knel. Door alles wat er geregeld en gebeuren moet, is er weinig aandacht voor het welzijn van de werknemer.

Waar werkgeluk niet voor staat

Herken je sommige delen uit de bovenstaande alinea’s? Dit beschrijft alles waar werkgeluk juist níet voor staat.

Niemand wordt beter van een situatie die hem of haar ongelukkig maakt. Dat geldt ook voor werksituaties. Sterker nog: misschien geldt het wel extra veel voor werksituaties, want je besteedt een groot deel van je leven aan je werk.

Wat verstaan wij onder werkgeluk?

Werkgeluk is niet in één definitie vast te leggen. Het omvat meer dan alleen plezier hebben in je werk. Dat doen wat je leuk vindt. Het is een combinatie van geluk en plezier die jouw baan je geeft. Het heeft te maken met voldoening, genoeg geprikkeld worden en de waardering die je ontvangt. Werkgeluk is voor iedereen persoonlijk. Maar voor iedereen heeft het ook een gelijkenis: van werkgeluk krijgt iedereen namelijk energie. Die positieve energie levert een bijdrage aan jouw leven en geluksgevoel.

En ook de bron van werkgeluk is voor iedereen anders. Voor de een ligt er meer nadruk op het sociale aspect, terwijl voor de ander doorgroeimogelijkheden en waardering een grotere rol spelen. Werkgeluk bestaat dus uit verschillende factoren. Het vergroten van werkgeluk kun je doen door je te verdiepen in deze factoren en ermee aan de slag te gaan.

Hoe belangrijk is werkgeluk?

Waarom zou je aan de slag gaan om het werkgeluk te vergroten? Daar kunnen we kort over zijn: omdat het je ontzettend veel brengt. Ben je gelukkig in je werk? Dan ervaar je een gevoel van voldoening. Je hebt ruimte om te groeien en voelt je gewaardeerd om wie je bent. Dat motiveert jou om het uiterste uit jezelf te halen en je volle potentie te benutten.

En de organisatie profiteert ook

Maar jouw werkgever profiteert er ook van. Je bent gemotiveerd om je werk goed te doen en te blijven streven naar een steeds beter resultaat. Een gemotiveerde werknemer levert beter en sneller werk op. De werkgever krijgt dus gemotiveerde professionals die allemaal de beste versie van zichzelf worden. En dat zie je terug in de bedrijfsresultaten.

Maar ook als organisatie heb je veel voordeel van het investeren in het werkgeluk van je medewerkers. Het is bewezen dat medewerkers die gelukkiger zijn met hun werk:

  • Meer gemotiveerd zijn om het maximale te presteren;
  • Die motivatie ook overdragen op anderen in hun omgeving;
  • Beter presteren dan hun minder gelukkige collega’s;
  • Minder stress ervaren en minder last hebben van faalangst;
  • Meer tevreden zijn over het werk en de organisatie;
  • Beter inzicht hebben in hun persoonlijke ontwikkeling;
  • Minder kans hebben om uit te vallen door stress en burn-out.

Hoe kun je werkgeluk nastreven in je werk?

Wil jij je werkgeluk vergroten? Je kunt werkgeluk op het werk eenvoudig stimuleren door zelf aan de slag gaan. Sterker nog: je bent zelf voor (voor het grootste deel) verantwoordelijk voor jouw werkgeluk. Begin dus altijd bij jezelf. Hoe kun je dit doen?

Breng de definitie van werkgeluk onder de aandacht in de organisatie

Leeft werkgeluk nog niet bij jou in de organisatie? Maak het eens bespreekbaar met je leidinggevende. Bespreek wat je verstaat onder werkgeluk en waarom het voor een organisatie belangrijk is te werken aan werkgeluk.

Weet wat voor jou belangrijk is

Bepaal wat voor jou belangrijk is als we het hebben over gelukkig zijn. Draait dat om erkenning, om waardering, om perspectief of om sociaal contact? Mis je het samenwerken en samen plezier maken? Denk er eens over na wat jij belangrijk vindt in je werk. Wat mis je nog en wat zou er moeten gebeuren om daar verandering in te brengen.

Bepaal je eigen doelen

Als je weet wat voor jou belangrijke aspecten zijn, dan weet je waar je nog aan kan werken. Bepaal aan de hand hiervan wat voor doelen jij wilt bereiken. Dit kan een promotie zijn waar je naar toe wilt werken. Of misschien wil je een betere samenwerking met collega’s. Schrijf je doelen op en maak een stappenplan waarin je bepaalt hoe je daar gaat komen.

Maak werkgeluk bespreekbaar

Maak werkgeluk bespreekbaar in je team. Geef aan op welke factoren je dingen mist en hoe je hierin denkt te kunnen groeien. Vraag je team of zij er hetzelfde over denken. Misschien zijn er nog andere aspecten waar zij tegenaan lopen. Door te achterhalen waar in jouw team pijnpunten zitten, kun je in kleine stappen gelijk aan de slag om voor iedereen het werkgeluk te vergroten.

Investeren in werkgeluk met een workshop door WorkJoy

WorkJoy helpt organisaties om het werkgeluk te vergroten. Dit doen wij door het geven van meer dan 25 inspirerende workshops. Willen jij en je collega’s ook werken aan jullie werkgeluk? We adviseren je graag bij het kiezen van een van onze workshops.

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over werkgeluk. Hieronder vind je onze laatste bijdrages.

De rol van een werkgelukcoach

De rol van een werkgelukcoach

Het inhuren van een werkgeluk coach gebeurt steeds meer in organisaties. Het werkgeluk van medewerkers wordt steeds belangrijker gevonden. En dat is een positieve ontwikkeling! Er wordt steeds meer beseft dat 'werkgeluk' echt een aparte tak van sport is waar...

Werkgeluk loont: de voordelen van gelukkige medewerkers

Werkgeluk loont: de voordelen van gelukkige medewerkers

De definitie van gelukkig is: “met een gevoel van grote blijheid en harmonie”. Dat is nogal wat. Gelukkige medewerkers gaan met een gevoel van grote blijdschap en harmonie naar hun werk. En het kan niet anders dan dat je daar als organisatie voordelen van...

Alles over het boeken van een werkgeluk training

Alles over het boeken van een werkgeluk training

Overwegen jullie een werkgeluk training te volgen? Dan ben je vast benieuwd wat je van zo'n training mag verwachten. Hoe gaat dat in zijn werk en wat voor soort trainingen zijn het? En waarom is het zo belangrijk om hierin te investeren? In dit artikel gaan...

8,6 waardering

We hebben een gemiddelde
klantwaardering van een 8,6.

100+ klanten

We hebben de afgelopen jaren
100+ klanten geholpen.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We werkten al samen met meer dan 100 tevreden klanten😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6.

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

Wij zijn altijd op zoek naar workshops zodat onze leden zich kunnen ontwikkelen. Voor sessies over werkgeluk werken we met WorkJoy samen. Een fijne partij die snel schakelt en werkt.

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

WorkJoy geeft al twee jaar workshops bij ons. We hebben voor hen gekozen vanwege het diverse aanbod, de snelle communicatie en het prettige meedenken. Bedankt!

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij WorkJoy een workshop over complimenten gedaan. Het was een mooie en erg leerzame ochtend. Ook onze deelnemers waren heel erg enthousiast.

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Wij werken altijd samen met WorkJoy als we een training nodig hebben. Samen komen we altijd tot de perfecte invulling van onze workshops. Heel fijn samenwerken dus.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij boeken WorkJoy vaak als we events bij onze klanten hebben, waar wij de catering doen. Onze klanten zijn altijd erg blij met de bijdrage van WorkJoy. En wij trouwens ook!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met WorkJoy beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren met mooie workshops!

Peter Houtman

Coördinator

Neem contact op

Interesse in een van onze incompany werkgeluk workshops?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@workjoy.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 1974.