Incompany werkgeluk workshops voor bedrijven

Offerte aanvragen   |   Contact   |   ☎️  030 – 227 1974

Home | De rol van een werkgelukdeskundige

De rol van een werkgelukdeskundige

Tags: | ⏱ Leestijd: 4 minuten

De term ‘werkgelukdeskundige’ is in opkomst. Er zijn zelfs complete hbo-opleidingen die je klaarstomen voor een functie als werkgelukdeskundige. In het bedrijfsleven kom je ook een breed scala aan andere mooie termen tegen. Denk eens aan een Chef Geluk, Teamflow-coach, Chief of Happiness of een Chief Happiness Officer. Het zijn allemaal termen om hetzelfde te definiëren: een werkgelukdeskundige.

Dat het stimuleren van werkgeluk steeds belangrijker wordt in Nederland stemt ons positief. Wie een blik werpt op de oplopende hoeveelheid burn-out en overspanningsklachten begrijpt wel waarom. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Want er zijn nog veel meer mensen die op dagelijkse basis te veel stress ervaren, maar waar je verder niets over hoort. Het is daarom belangrijker dan ooit om mensen duurzaam gezond en gelukkig te maken in hun werk.

Een werkgelukdeskundige kan worden ingezet om dat te realiseren. En dus om die psychosociale klachten te beperken of zelfs te voorkomen. Wat doet een werkgelukdeskundige dan precies? En past een werkgelukdeskundige in jullie organisatie? We lichten het je toe in dit artikel.

Wat is een werkgelukdeskundige

Een werkgelukdeskundige houdt zich in de organisatie bezig met het vergoten van het werkgeluk en werkplezier van medewerkers. De werkgelukdeskundige moet er dus kort gezegd voor zorgen dat medewerkers blijer, gelukkiger en daardoor gezonder zijn.

Meestal houdt een werkgelukdeskundige zich bezig met het doen van onderzoek, het geven van adviezen en het doorvoeren van optimalisaties en interventies. Denk daarbij aan het geven van trainingen of workshops, waarmee werknemers handvatten krijgen om te werken aan hun werkgeluk.

Maar breder gezien houdt een werkgelukdeskundige zich bezig met zo ongeveer alles wat een rol speelt in het werkgeluk van werknemers. Denk bijvoorbeeld eens aan tools of systemen die het werk wat makkelijker of leuker maken. In sommige gevallen neemt deze persoon zelfs een mediation-rol aan in conflictsituaties. Kortom: er is een hoop mogelijk.

Wat zijn de taken van een werkgelukdeskundige

Het lastige voor een werkgelukdeskundige is dat er doorgaans geen vast takenpakket bestaat. Elke werkgelukdeskundige kan zijn of haar rol op een andere manier invullen. Dat komt omdat elke organisatie verschilt én andere behoeftes kan hebben. Een werkgelukdeskundige moet vooral veel inzicht hebben in de wensen en behoeften van medewerkers. Want dat is het fundament voor het beleid dat hij of zij zal bedenken en uitvoeren.

Eigenlijk stelt een werkgelukdeskundige zich constant de vraag: “hoe kan ik er voor zorgen dat medewerkers goed in hun vel zitten en optimaal kunnen presteren?”. De antwoorden op die vraag zijn de bouwstenen voor het werkgelukbeleid. Daarna is het natuurlijk nog zaak om de organisatie hierin mee te krijgen én om het beleid effectief en kwalitatief uit te voeren.

Wat kun je als werkgelukdeskundige doen om werkgeluk te stimuleren

Om een basis te leggen voor het stimuleren van werkgeluk gaat een werkgelukdeskundige uitgebreid aan de slag met de bedrijfscultuur. Want uiteindelijk leidt alleen een cultuurverandering tot een duurzame verbetering op het gebied van geluk. Om dat te achterhalen begint een deskundige vaak eerst met het uitvoeren van een onderzoek. Dit kan op drie verschillende niveau’s. Op werknemer niveau, op teamniveau of organisatie breed. In de praktijk is het vaak een combinatie van deze drie niveau’s. In het onderzoek achterhaalt ze de factoren die een negatieve (of positieve) invloed hebben op het geluk.

Deze inzichten worden verwerkt in een adviesrapport. Daarin staat ook een interventiepakket met optimalisaties die de organisatie kan doorvoeren. Daarbij kan je denken aan strategische sessies in de vorm van trainingen en workshops, coaching of adviezen. Maar ook praktische verbeteringen komen aan bod. Wist je bijvoorbeeld dat het neerzetten van een tafeltennistafel een positieve invloed heeft op werkgeluk?

Dit is in een notendop het proces dat een werkgelukdeskundige doorloopt. Het is daarbij goed om te weten dat de uiteindelijke dienstverlening altijd op de organisatie wordt afgestemd. Werkgeluk is nu eenmaal maatwerk.

Wat voor impact maakt een werkgelukdeskundige in een organisatie

Een werkgelukdeskundige legt de focus op het werkgeluk van medewerkers. Gebeurt dit structureel en kwalitatief, dan heeft dit impact op de organisatiecultuur, de moraal en de resultaten die worden gehaald. En dat is natuurlijk wat je als organisatie uiteindelijk wilt realiseren.

Er zijn organisaties die geloven dat dit werk er ‘even bij’ kan worden gedaan door een HRM-medewerker. Maar vergis je niet: het verbeteren van het werkgeluk is een tijdrovende, specialistische opdracht. Een werkgelukdeskundige heeft de kennis en kunde in huis om dit optimaal te doen.

De voordelen voor de organisatie

Een werkgelukdeskundige kan voor jouw organisatie achterhalen waar de pijnpunten zitten en hoe je deze kan verbeteren. Zodat het werkgeluk structureel en duurzaam verhoogd wordt. En dat levert nogal wat op, want werkgeluk is een belangrijke factor voor de prestaties van werknemers. Investeer je in werkgeluk, dan krijg je daar veel voor terug.

Het is bewezen dat medewerkers die gelukkig zijn:

  • Meer gemotiveerd zijn om het maximale te presteren;
  • Die motivatie ook overdragen op anderen in hun omgeving;
  • Beter presteren dan hun minder gelukkige collega’s;
  • Minder stress ervaren en minder last hebben van faalangst;
  • Meer tevreden zijn over het werk en de organisatie;
  • Beter inzicht hebben in hun persoonlijke ontwikkeling;
  • Minder kans hebben om uit te vallen door stress en burn-out.

Zoals je ziet levert werkgeluk grote pluspunten op voor je organisatie. In onze ogen moet werkgeluk daarom hoog op de agenda van iedere organisatie staan.

Wat kan WorkJoy voor jullie organisatie betekenen?

Onze naam zegt het al: werkgeluk staat bij ons op nummer 1. We helpen organisaties om op een makkelijke, kostenefficiënte wijze te investeren in het werkgeluk van werknemers. Dat doen we door het inzetten van een werkgelukdeskundige, het uitvoeren van veranderprogramma’s of het uitvoeren van incompany workshops of trainingen.

Zijn jullie op zoek naar een passende oplossing om het werkgeluk binnen de organisatie te vergroten? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag met het maken van de juiste keuze.

Gerelateerde artikelen:

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over werkgeluk. Hieronder vind je onze laatste bijdrages.

De definitie van werkgeluk: wat is het precies?

De definitie van werkgeluk: wat is het precies?

Een vaste definitie voor de term werkgeluk is er niet direct. De term klinkt voor sommigen misschien wat zweverig. Iets waar veel nuchtere Nederlanders niet per se mee aan de slag gaan. Of waarvan ze niet direct het nut inzien. Werk is voor velen immers...

De rol van een werkgelukcoach

De rol van een werkgelukcoach

Het inhuren van een werkgeluk coach gebeurt steeds meer in organisaties. Het werkgeluk van medewerkers wordt steeds belangrijker gevonden. En dat is een positieve ontwikkeling! Er wordt steeds meer beseft dat 'werkgeluk' echt een aparte tak van sport is waar...

Werkgeluk loont: de voordelen van gelukkige medewerkers

Werkgeluk loont: de voordelen van gelukkige medewerkers

De definitie van gelukkig is: “met een gevoel van grote blijheid en harmonie”. Dat is nogal wat. Gelukkige medewerkers gaan met een gevoel van grote blijdschap en harmonie naar hun werk. En het kan niet anders dan dat je daar als organisatie voordelen van...

8,6 waardering

We hebben een gemiddelde
klantwaardering van een 8,6.

100+ klanten

We hebben de afgelopen jaren
100+ klanten geholpen.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We werkten al samen met meer dan 100 tevreden klanten😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6.

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

Wij zijn altijd op zoek naar workshops zodat onze leden zich kunnen ontwikkelen. Voor sessies over werkgeluk werken we met WorkJoy samen. Een fijne partij die snel schakelt en werkt.

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

WorkJoy geeft al twee jaar workshops bij ons. We hebben voor hen gekozen vanwege het diverse aanbod, de snelle communicatie en het prettige meedenken. Bedankt!

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij WorkJoy een workshop over complimenten gedaan. Het was een mooie en erg leerzame ochtend. Ook onze deelnemers waren heel erg enthousiast.

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Wij werken altijd samen met WorkJoy als we een training nodig hebben. Samen komen we altijd tot de perfecte invulling van onze workshops. Heel fijn samenwerken dus.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij boeken WorkJoy vaak als we events bij onze klanten hebben, waar wij de catering doen. Onze klanten zijn altijd erg blij met de bijdrage van WorkJoy. En wij trouwens ook!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met WorkJoy beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren met mooie workshops!

Peter Houtman

Coördinator

Neem contact op

Interesse in een van onze incompany werkgeluk workshops?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@workjoy.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 1974.