40+ inspirerende werkgeluk activiteiten

Kennisbank   |   Contact   |   ☎️  030 – 227 1974

Home | Werkgeluk onderzoek: wat zegt de wetenschap?

Werkgeluk onderzoek: wat zegt de wetenschap?

Tags: | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Al een aantal jaar is het thema ‘werkgeluk’ een belangrijk onderwerp voor verschillende onderzoeksbureaus. Omdat het ziekteverzuim steeds hoger wordt door druk en stress, zijn bedrijven op zoek naar dat wat hun medewerkers gelukkig maakt. Want werkgeluk gaat hand in hand met mentale weerbaarheid.

Wat worden er precies voor onderzoeken gedaan en wat kun je er als organisatie mee? We lichten het je toe in dit artikel.

Gratis whitepaper – voordat je verder leest.. 👋

Ben je op zoek naar laagdrempelige manieren om het werkgeluk van je medewerkers te vergoten? We hebben 32 praktische adviezen gebundeld in een whitepaper!

 

👉 Je kan de whitepaper hier gratis downloaden

Wie onderzoekt werkgeluk en wat wordt dan onderzocht?

Inmiddels zijn er heel wat organisaties die werkgeluk onderzoeken uitvoeren. De rapporten worden gretig gedeeld om het belang van investeren in werkgeluk aan te tonen. Er worden regelmatig boeken over geschreven en rapporten over gepubliceerd. We zetten een aantal belangrijke onderzoeken voor je op een rij. Wat wordt er precies onderzocht, wat kun je lezen in de rapporten of publicaties? En wat kun jij er uiteindelijk mee?

Onderzoek naar het verband tussen werkgeluk en persoonlijkheid

In het onderzoek ‘Werkgeluk in Nederland’ heeft MonitorGroep onderzoek gedaan naar het verband tussen werkgeluk en persoonlijkheid. Voor het onderzoek hebben ze steekproefsgewijs een selectie genomen van 550 werkende mensen in Nederland. De groep is zo opgesteld dat het een representatieve steekproef vormt.

In het onderzoek worden verschillende vragen gesteld. Van ‘ben je gelukkig op je werk?’, ‘hoe ervaar je werkdruk?’ tot ‘kun je doen waar je goed in bent?’. In verschillende staafdiagrammen wordt getoond in hoeverre medewerkers in grote organisaties gelukkig zijn ten opzichte van kleinere organisaties en zelfstandigen. Ook zijn er in dit onderzoek vragen opgenomen over de persoonlijkheid van de deelnemers. Zo kunnen ze achterhalen of werkgeluk ook te maken heeft met hoe jij in de wereld staat.

Een van de uitkomsten is bijvoorbeeld dat mensen met een hoog werkgeluk minder last van negatieve signalen hebben. Ben je van jezelf redelijk pessimistisch ingesteld? Dan zul je ook minder snel gelukkig zijn met je werk.

Onderzoek of werkgeluk leidt tot betere prestaties in een organisatie

Driessen heeft samen met Erasmus Happiness Economics Research onderzocht of werkgeluk ook ergens toe leidt. Gelukkige mensen zijn fijn, maar leidt hun werkgeluk ook ergens naar? Dat is beschreven in het boek ‘Geluk werkt door’. Het onderzoek is uitgevoerd onder de publieke sector.

Uit het onderzoek blijkt dat werkgeluk resulteert in betere prestaties binnen de organisatie én dat het doorwerkt in de samenleving.

Een jaarlijks onderzoek naar werkgeluk

Het HapinessBureau doet jaarlijks een onderzoek naar werkgeluk. Zij hebben als missie om werkgeluk de norm te maken in Nederland en daarbuiten. In de publicatie ‘De bewezen effecten van werkgeluk’ beschrijven ze het wetenschappelijke bewijs van werkgeluk. Uit verschillende onderzoeken pakken ze de punten die aantonen wat het effect van geluk op de werkvloer is. In de publicatie tonen ze diverse uitkomsten van verschillende wetenschappelijke onderzoeken en geven ze heldere opsommingen van de effecten van werkgeluk.

Naast overzichtsstudies tonen ze ook andere bronnen zoals het onderzoek van de universiteit van Kansas. Dat is een onderzoek naar medewerkerstevredenheid en de marktwaarde van bedrijven. Hieruit bleek bijvoorbeeld dat voor elke extra ster die medewerkers hun werkgever geven, de marktwaarde van het bedrijf steeg met 7,9%.  Deze en nog veel meer voorbeelden uitgebreid beschreven.

En nog veel meer…

Naast deze onderzoeken zijn er nog veel meer onderzoeken naar werkgeluk gedaan. Al deze onderzoeken laten wel zien dat het onderwerp leeft en belangrijk wordt gevonden. Wil je meer weten over het belang van werkgeluk dan kunnen deze onderzoeken jou hierin helpen.

Uitkomsten van werkgeluk onderzoeken

Uit al die verschillende onderzoeken komen natuurlijk een groot aantal bevindingen naar voren. We lichten er graag een paar uit:

 • Gelukkige medewerkers nemen minder ziekteverlof op. Er is dus minder verzuim. Ze zijn energieker en zijn van plan om lang bij de organisaties te blijven;
 • Gelukkige medewerkers zijn productiever en creatiever;
 • Gelukkige medewerkers zijn gemotiveerd en willen best een stap harder lopen als dat nodig is;
 • Gelukkige medewerkers werken beter samen en scoren beter op beoordelingen door collega’s en managers;
 • Doordat gelukkige medewerkers productiever zijn dragen ze meer bij aan de winst en sales van de organisatie;
 • Gelukkige medewerkers trekken zich minder snel iets aan van negativiteit en hebben een hogere mate van cognitieve flexibiliteit.

Dat zijn nog eens uitkomsten! Het verhogen van werkgeluk werpt dus zeker vruchten af.

Wat kan je als organisatie met de uitkomsten

Wat kan je leren van de bekende werkgeluk onderzoeken en de uitkomsten hiervan? De uitkomsten tonen in ieder geval aan dat geluk op het werk veel voordelen met zich meebrengt. Uit het onderzoek van MonitorGroep blijkt daarnaast dat 50% van het werkgeluk bepaald wordt door de organisatie en 50% door de medewerker zelf.

Werkgeluk wordt dus voor een groot deel gevormd door de organisatie waarin iemand werkt, maar heeft ook absoluut te maken met de persoonlijkheid en can do-mentaliteit van medewerkers. Als organisatie kan je dus in ieder geval die ene 50% voor je rekening nemen.

De onderzoeken tonen aan dat werkgeluk niet genegeerd kan worden. Wil je als organisatie een gezondere werkomgeving creëren, dan is investeren in werkgeluk een logische keuze. En dat investeren begint vaak met een intern onderzoek. Want hoe hoog scoor jij eigenlijk op werkgeluk? Pas dan weet je wat je kunt doen, hoe je dat kunt doen en wanneer je aan de slag kunt met het verhogen van werkgeluk binnen het bedrijf.

Kunnen we je nog ergens mee helpen? 👋

 • Op zoek naar een losse werkgeluk workshop? Bekijk hier alle 30+ workshops.
 • Willen jullie inspirerende werkgeluk activiteiten volgen? Bekijk ze ze hier.
 • Voor maximale impact bieden we een werkgelukweek of -maand. Lees hier alles.
 • Het werkgeluk van personeel vergroten? Bekijk de whitepaper met 32 adviezen.
 • Wil je vrijblijvend sparren over jullie behoefte? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over werkgeluk. Hieronder vind je onze laatste bijdrages.

De definitie van werkgeluk: wat is het precies?

De definitie van werkgeluk: wat is het precies?

Een vaste definitie voor de term werkgeluk is er niet direct. De term klinkt voor sommigen misschien wat zweverig. Iets waar veel nuchtere Nederlanders niet per se mee aan de slag gaan. Of waarvan ze niet direct het nut inzien. Werk is voor velen immers...

De rol van een werkgelukcoach

De rol van een werkgelukcoach

Het inhuren van een werkgeluk coach gebeurt steeds meer in organisaties. Het werkgeluk van medewerkers wordt steeds belangrijker gevonden. En dat is een positieve ontwikkeling! Er wordt steeds meer beseft dat 'werkgeluk' echt een aparte tak van sport is waar...

Werkgeluk loont: de voordelen van gelukkige medewerkers

Werkgeluk loont: de voordelen van gelukkige medewerkers

De definitie van gelukkig is: “met een gevoel van grote blijheid en harmonie”. Dat is nogal wat. Gelukkige medewerkers gaan met een gevoel van grote blijdschap en harmonie naar hun werk. En het kan niet anders dan dat je daar als organisatie voordelen van...

8,6 waardering

We hebben een gemiddelde
klantwaardering van een 8,6.

100+ klanten

We hebben de afgelopen jaren
100+ klanten geholpen.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We werkten al samen met meer dan 100 tevreden klanten😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6.

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

Wij zijn altijd op zoek naar workshops zodat onze leden zich kunnen ontwikkelen. Voor sessies over werkgeluk werken we met WorkJoy samen. Een fijne partij die snel schakelt en werkt.

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

WorkJoy geeft al twee jaar workshops bij ons. We hebben voor hen gekozen vanwege het diverse aanbod, de snelle communicatie en het prettige meedenken. Bedankt!

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij WorkJoy een workshop over complimenten gedaan. Het was een mooie en erg leerzame ochtend. Ook onze deelnemers waren heel erg enthousiast.

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Wij werken altijd samen met WorkJoy als we een training nodig hebben. Samen komen we altijd tot de perfecte invulling van onze workshops. Heel fijn samenwerken dus.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij boeken WorkJoy vaak als we events bij onze klanten hebben, waar wij de catering doen. Onze klanten zijn altijd erg blij met de bijdrage van WorkJoy. En wij trouwens ook!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met WorkJoy beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren met mooie workshops!

Peter Houtman

Coördinator

Neem contact op

Interesse in een van onze incompany werkgeluk workshops?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@workjoy.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 1974.