Inhoudsopgave
Het inhuren van een werkgeluk coach gebeurt steeds meer in organisaties. Het werkgeluk van medewerkers wordt steeds belangrijker gevonden. En dat is een positieve ontwikkeling! Er wordt steeds meer beseft dat ‘werkgeluk’ echt een aparte tak van sport is waar een HR-manager vaak niet aan toe komt of de capaciteiten voor mist.
Bij grote organisaties zie je dat er dan iemand wordt aangesteld als werkgelukmanager of Chief Happiness Officer (CHO). Zo zie je dat organisaties als Tony Chocolonely, Stedin en Experius hier al jaren serieus mee aan de slag zijn.
Maar voor veel organisaties is het niet haalbaar (of simpelweg niet nodig) om een CHO aan te stellen. Omdat het geld er niet voor is, omdat de organisatie relatief klein is of omdat ze simpelweg een andere aanpak willen. Deze organisaties kunnen veel progressie maken door een werkgelukcoach aan te stellen. Maar waarom wordt een werkgeluk coach ingeschakeld en wat doet deze dan precies? In dit artikel lichten we je de rol van een werkgeluk coach toe.
Waarom huur je als organisatie een werkgeluk coach in?
Steeds meer organisaties zien het belang van werkgeluk in. En zij zien ook dat dit een onderwerp is dat serieus aangepakt moet worden. Dan wordt al snel duidelijk dat dit niets iets is wat een HR-medewerker of een P&O medewerker er makkelijk bij kan doen. Vaak hebben deze medewerkers al een drukke agenda. Het werkgeluk komt dan al snel weer op een lager pitje te staan. Dat is niet wat je wil.
Naast de praktische kant moet je als organisatie ook beseffen dat werkgeluk een complex speelveld is. Iedereen ervaart werkgeluk anders, waardoor het lastig is om één beleid op te stellen voor al je medewerkers. Het kost tijd en inspanning om alle behoeften en wensen boven tafel te halen. En uit al die wensen en behoeften moet dan een beleid worden gevormd dat iedereen prikkelt en inspireert. Daarvoor heb je een expert nodig.
Het werkgeluk verhogen
Om bovenstaande redenen huurt een organisatie een werkgeluk coach in. Zo’n werkgeluk coach krijgt de specifieke opdracht om het werkgeluk binnen de organisatie te vergroten. De werkgelukcoach heeft volle focus op dit thema en besteedt hier zijn of haar volle tijd en aandacht aan. Een werkgeluk coach helpt een bedrijf dus om snel en efficiënt aan de slag te gaan met werkgeluk.
Wat doet een werkgelukcoach precies?
Kort gezegd: een werkgeluk coach helpt organisaties om het werkgeluk van medewerkers te vergroten. Vanuit de visie dat het vergroten van werkgeluk veel voordeel oplevert. Voor de werknemers, maar ook zeker voor de organisatie. Grofweg werken onze werkgeluk coaches in drie fases. De combinatie van deze fases kan worden gezien als een volledig werkgeluk traject.
Fase 1. Onderzoek doen
In fase 1 voert een werkgeluk coach altijd onderzoek uit naar het huidige werkgeluk van de medewerkers. Een werkgelukcoach zal met de medewerkers in gesprek gaan. Afhankelijk van de organisatie gebeurd dit individueel, op teamniveau of organisatie breed.
Denk daarbij bijvoorbeeld aan het afnemen diepte-interviews, enquêtes of panelgesprekken. De werkgelukcoach kiest een palet aan onderzoeksmethoden om een helder inzicht te krijgen van de wensen en behoeftes binnen de organisatie. Want alleen als dat duidelijk is kan er een effectief beleid worden opgesteld.
Fase 2. Aanbevelingen schrijven voor HR of het MT
Uit het onderzoek komen punten naar voren die verbetering of aandacht verdienen. Deze aandachtspunten worden geclusterd en verwerkt zodat ze gedeeld kunnen worden met de HR afdeling, met het MT of met de directeur. Deze kennis moet gedeeld worden, omdat het de bedoeling is dat de organisatie hier in de toekomst zelf mee verder kan.
De aandachtspunten worden altijd aangevuld met concrete aanbevelingen. Die aanbevelingen zijn optimalisaties die kunnen worden toegepast om het werkgeluk te vergroten. Dat kunnen kleine aanpassingen zijn in bijvoorbeeld de communicatie, of de samenwerking met collega’s. Maar het kunnen ook grotere issues zijn zoals het structureel voelen van een te hoge werkdruk. En daardoor het ervaren van te veel stress. Wat de uitkomsten zijn is per organisatie verschillend. De aanbevelingen vanzelfsprekend ook.
Fase 3. De implementatie
De implementatie van de aanbevelingen gebeurt in fase 3. Door middel van een plan van aanpak weet de organisatie precies wat voor stappen er gezet moeten worden om het werkgeluk van medewerkers te vergroten. En die implementaties kunnen sterk variëren. Je kan denken aan maatregelen zoals één op één coaching, trainingen en workshops of teambuildingactiviteiten.
Maar ook praktische verbeteringen worden meegenomen. Wist je bijvoorbeeld dat het neerzetten van een tafeltennistafel een positieve impact kan hebben op het werkgeluk? De werkgeluk coach zal ervoor zorgen dat de activiteiten worden gepland, worden uitgevoerd en resultaat opleveren.
Wat is de impact van een werkgeluk coach?
Iedere organisatie verkeert in een unieke situatie. En al die unieke situaties kunnen ervoor zorgen dat er geen, of te weinig, aandacht is voor het geluk van werknemers. Het grootste voordeel van een werkgelukcoach is dat er iemand aanwezig is die aan niets anders denkt dan aan het werkgeluk. Er is dus 100% focus op het thema.
Een goede werkgeluk coach boekt veel resultaat. En dat merk je in de hele organisatie. Want gelukkige medewerkers presteren beter, zijn minder ziek, hebben meer motivatie en streven iedere dag naar de beste versie van zichzelf. We hoeven waarschijnlijk niet uit te leggen wat je daarvan terug ziet in de bedrijfscultuur en de bedrijfsresultaten.
Vind je het werkgeluk van je medewerkers belangrijk? Huur een werkgeluk coach in.
Kortom: wil je aan de slag met het werkgeluk van je medewerkers? Vind je het belangrijk dat medewerkers goed in hun vel zitten en tevreden zijn met hun werk? Wil je een duurzame inzetbaarheid van je medewerkers bereiken, met minder stress en minder ziekteverzuim?
Kan je al deze vragen met een ‘ja’ beantwoorden? Overweeg dan om een werkgeluk coach in te schakelen die past bij jouw organisatie. Wil je hier meer informatie over? Onze adviseurs helpen je graag bij het maken van de juiste keuzes.