Incompany werkgeluk workshops voor bedrijven

Offerte aanvragen   |   Contact   |   ☎️  030 – 227 1974

Home | Hoe kan je als organisatie het werkgeluk bevorderen?

Hoe kan je als organisatie het werkgeluk bevorderen?

Tags: | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Je hebt een werkgelukonderzoek gedaan (of laten doen) onder je team, afdeling of organisatiebreed. Daaruit kwamen duidelijke verbeterpunten naar voren vanuit de medewerkers.

Maar hoe nu verder? Wat kun je nou precies doen om het werkgeluk van je medewerkers te bevorderen?

Vooropgesteld dat werkgeluk door iedere werknemer anders wordt ervaren zijn er wel een paar ‘standaard’ optimalisaties die ingezet kunnen worden. Deze optimalisaties kunnen worden aangepast naar de specifieke situatie binnen een organisatie. In dit artikel geven we tips hoe jij als HR-manager, teamleider of directeur aan de slag kan met het vergroten van werkgeluk.

Werkgeluk bevorderen: waar moet je op letten als HR-afdeling, manager of teamleider?

Wil je als HR-afdeling, als P&O’er of als teamleider aan de slag met het bevorderen van het werkgeluk in jouw organisatie? Dan zijn er een aantal punten waar je direct mee van start kan gaan, of waar je in ieder geval rekening mee moet houden. Zie deze punten als laaghangend fruit. Quick wins waarmee je als organisatie direct mooie stappen mee kan zetten.

Werkgeluk bevorderen door de ontwikkeling van medewerkers centraal te stellen

De meeste van de werknemers zullen het beamen: hun eigen persoonlijke ontwikkeling vinden ze erg belangrijk. Niet voor niets is persoonlijke ontwikkeling één van de belangrijke pijlers als het gaat om het vergroten van werkgeluk.

Medewerkers willen blijven leren en ontwikkelen door het opdoen van nieuwe kennis en vaardigheden. En dat niet alleen op werkgebied, maar ook zeker op persoon vlak. Bespreek daarom regelmatig opleidingswensen en doorgroeimogelijkheden met je medewerkers. Investeer in de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers en bevorder op die manier het werkgeluk.

Bied ondersteuning als medewerkers aan de slag willen met werkgeluk

Zijn medewerkers enthousiast om met het werkgeluk aan de slag te gaan? Dat is goed nieuws. Als organisatie is het dan belangrijk om hen hierin de nodige ondersteuning te bieden.

Misschien hebben ze begeleiding nodig, is er behoefte aan coaching of hebben ze interesse in workshops. Zorg dat de organisatie zo is ingericht dat het ook mogelijk is om die ondersteuning te kunnen bieden. Pak de faciliterende rol en laat werknemers zelf ontdekken en ontplooien.

Verhoog het gevoel van saamhorigheid

Ook teamgevoel en onderlinge verbinding is een belangrijke factor als het gaat om werkgeluk. Projecten samen oppakken, werken aan een gezamenlijk doel en samen resultaten boeken. De meeste medewerkers zullen hier behoefte aan hebben.

Door meer activiteiten samen te doen stimuleer je medewerkers elkaar te leren kennen en de saamhorigheid te vergroten. En dat merk je terug in het werkgeluk.

Geef medewerkers de ruimte

Geef medewerkers de ruimte om zelfstandig taken op te pakken. Ook dit is een van de belangrijke factoren die het werkgeluk bevorderen. Als medewerkers voldoende ruimte hebben om zelfstandig te kunnen werken en beslissingen te nemen, voelen ze zich gelukkiger.

Geef medewerkers dus niet het gevoel dat er over hun schouder wordt meegekeken. En dat ze op de vingers worden getikt als het niet goed gaat. Het is als directie of manager erg belangrijk om mensen een mate van autonomie en vertrouwen te bieden.

Geef voldoende opbouwende en sturende feedback

Geef medewerkers voldoende opbouwende en sturende feedback. Dit geeft namelijk het gevoel dat ze bijdragen aan het succes van de organisatie. Ze voelen dat ze impact mogen en kunnen maken.

Daarbij geeft feedback de ruimte om jezelf te ontwikkelen en te verbeteren. Het draagt dus direct bij aan persoonlijke ontwikkeling.

Vier successen

Een van de belangrijke factoren voor werkgeluk is het voelen van waardering en respect. Om als organisatie aan te tonen dat medewerkers ertoe doen kun je successen vieren. En dat hoeft niet altijd groots. Een kleine attentie of compliment kan vaak al voldoende zijn.

3 stappen: werkgeluk bevorderen is een constant proces

Hopelijk heeft jullie organisatie iets aan bovenstaande punten en kunnen jullie al mooie stappen zetten. Maar het is daarbij wel belangrijk om te beseffen dat het bevorderen van werkgeluk een continu proces is. Zie dit thema niet als eenmalige inspanning, om het vervolgens weer los te laten. Dan zullen de resultaten snel verzwakken of er überhaupt nooit komen

Organisaties die structureel met werkgeluk bezig zijn behalen daarentegen duurzame, structurele resultaten op dit vlak. Veranker dit onderwerp daarom binnen de organisatie door structureel te werken in dit plan bestaande uit drie stappen.

Stap 1: Begin met een plan van aanpak en een doel

Inventariseer bij medewerkers wat zij graag willen. Waar ligt hun behoefte op het gebied van werkgeluk? Willen ze werken aan persoonlijke ontwikkeling, teambuilding of hebben ze andere factoren die van invloed zijn op het (ontbreken van) geluk.

Hierop baseer je een plan van aanpak en bepaal je een doel. Maak je doelen concreet. Wat wil je realiseren, voor wie wil je dat doen en in welk tijdsbestek moet dit gedaan zijn? En wat en wie heb je daarvoor nodig?

Stap 2: Organiseer optimalisaties en interventies

Om werkgeluk te bevorderen zijn er verschillende optimalisaties en interventies mogelijk. Denk aan strategische wijzigingen in de organisatie, trainingen, workshops of coaching. Maar ook praktische optimalisaties kunnen krachtig zijn. Pak het kantoor eens aan en zorg dat er meer faciliteiten komen waar werknemers kunnen ontspannen of plezier kunnen maken.

Je voert een pakket aan interventies uit dat je hebt afgestemd op verschillende facetten. Allereerst natuurlijk de behoeftes van werknemers, maar daarnaast spelen zaken als budget ook een rol. Denk hier goed over na. Wat zijn volgens jullie de optimalisaties die het meeste rendement zullen opleveren?

Stap 3: Evalueer en pas het plan aan

Wat zijn de acties die jullie hebben ondernomen om het werkgeluk onder medewerkers te bevorderen? En belangrijker nog: welk effect hebben ze opgeleverd?

Je sluit een cyclus altijd af met evalueren en aanpassen. Wat vinden de medewerkers van de genomen acties? Zijn ze er tevreden mee of heeft het totaal geen effect gehad? Misschien zijn bepaalde veranderingen met een goede intentie geweest, maar is het doel nog niet behaald. Door doorlopend te evalueren kan er worden gewijzigd en worden bijgestuurd.

De rol van WorkJoy in het bevorderen van werkgeluk

Wil je meer weten over het bevorderen van werkgeluk? WorkJoy is gespecialiseerd in het vergroten van werkgeluk binnen organisaties. Dat doen we door middel van werkgeluk verandertrajecten, coaching of het organiseren van workshops. Willen jullie sparren over de beste dienstverlening voor jullie situatie? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag!

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over werkgeluk. Hieronder vind je onze laatste bijdrages.

De definitie van werkgeluk: wat is het precies?

De definitie van werkgeluk: wat is het precies?

Een vaste definitie voor de term werkgeluk is er niet direct. De term klinkt voor sommigen misschien wat zweverig. Iets waar veel nuchtere Nederlanders niet per se mee aan de slag gaan. Of waarvan ze niet direct het nut inzien. Werk is voor velen immers...

De rol van een werkgelukcoach

De rol van een werkgelukcoach

Het inhuren van een werkgeluk coach gebeurt steeds meer in organisaties. Het werkgeluk van medewerkers wordt steeds belangrijker gevonden. En dat is een positieve ontwikkeling! Er wordt steeds meer beseft dat 'werkgeluk' echt een aparte tak van sport is waar...

Werkgeluk loont: de voordelen van gelukkige medewerkers

Werkgeluk loont: de voordelen van gelukkige medewerkers

De definitie van gelukkig is: “met een gevoel van grote blijheid en harmonie”. Dat is nogal wat. Gelukkige medewerkers gaan met een gevoel van grote blijdschap en harmonie naar hun werk. En het kan niet anders dan dat je daar als organisatie voordelen van...

8,6 waardering

We hebben een gemiddelde
klantwaardering van een 8,6.

100+ klanten

We hebben de afgelopen jaren
100+ klanten geholpen.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We werkten al samen met meer dan 100 tevreden klanten😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6.

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

Wij zijn altijd op zoek naar workshops zodat onze leden zich kunnen ontwikkelen. Voor sessies over werkgeluk werken we met WorkJoy samen. Een fijne partij die snel schakelt en werkt.

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

WorkJoy geeft al twee jaar workshops bij ons. We hebben voor hen gekozen vanwege het diverse aanbod, de snelle communicatie en het prettige meedenken. Bedankt!

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij WorkJoy een workshop over complimenten gedaan. Het was een mooie en erg leerzame ochtend. Ook onze deelnemers waren heel erg enthousiast.

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Wij werken altijd samen met WorkJoy als we een training nodig hebben. Samen komen we altijd tot de perfecte invulling van onze workshops. Heel fijn samenwerken dus.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij boeken WorkJoy vaak als we events bij onze klanten hebben, waar wij de catering doen. Onze klanten zijn altijd erg blij met de bijdrage van WorkJoy. En wij trouwens ook!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met WorkJoy beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren met mooie workshops!

Peter Houtman

Coördinator

Neem contact op

Interesse in een van onze incompany werkgeluk workshops?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@workjoy.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 1974.