40+ inspirerende werkgeluk activiteiten

Kennisbank   |   Contact   |   ☎️  030 – 227 1974

Home | 11 tips: wat kan je als werknemer doen aan je eigen werkgeluk

11 tips: wat kan je als werknemer doen aan je eigen werkgeluk

Tags: | ⏱ Leestijd: 5 minuten

Werkgeluk.. wie moet daar voor zorgen? Uit onderzoek blijkt dat dit evenredig verdeeld is tussen werkgever en werknemer. Voor 50% ben jij zelf verantwoordelijk, en de andere helft moet van jouw organisatie komen. Dat betekent dat zij jou in staat moeten stellen om je werkgeluk te vergroten. Ze hebben een faciliterende rol.

Maar je hebt dus zelf ook een aandeel. Want je werkgeluk wordt voor de helft bepaald door jouw mindset. Wil en ga je actief aan de slag met je werkgeluk? Neem je de regie in eigen handen? Wij hopen van wel. Om je op weg te helpen geven we je alvast 11 tips waarmee je direct aan de slag kan.

Gratis whitepaper – voordat je verder leest.. 👋

Ben je op zoek naar laagdrempelige manieren om het werkgeluk van je medewerkers te vergoten? We hebben 32 praktische adviezen gebundeld in een whitepaper!

 

👉 Je kan de whitepaper hier gratis downloaden

11 tips om als werknemer je werkgeluk te vergroten

Tip 1: Spreek problemen en irritaties uit

Laat problemen of irritaties op de werkvloer niet langzaam sudderen, maar spreek ze uit. Op deze manier voorkom je dat de bom een keer ontploft.

Jij blijft je irriteren en zo kunnen kleine dingen plotseling heel groot worden. Spreek het direct uit en je voorkomt dat het later tot escalatie lijdt. Maak van je hart geen moordkuil en merk dat dit jouw werkgeluk positief beïnvloedt.

Tip 2: Focus je op dingen waar je geluk uit haalt

Haal je eventjes geen voldoening uit je werkgerelateerde taken? Maar heb je wel fijne collega’s? Richt je dan op dat waar je wél gelukkig van wordt. Je werk kan niet altijd even leuk zijn. Zolang je taken je niet direct ongelukkig maken, hoeft dat absoluut geen issue te zijn.

Focus je dus op de dingen waar je wel geluk van ervaart. Zoals je relaties met collega’s. Of de uitdaging die je voor jezelf vindt in het ontwikkelen van vaardigheden door trainingen of cursussen te volgen.

Tip 3: Focus je op één ding tegelijk

Stop met multitasken en richt je aandacht op één onderdeel van je werk tegelijk. Zo kun jij je aandacht echt bij je taak houden en krijg je meer voldoening uit je werk. Je bespaart energie en het kan zelfs ontspannend werken. Je bent meer productief en succesvol.

Tip 4: Laat los waar je geen controle over hebt

Werk je in een grotere organisatie, dan zijn er waarschijnlijk veel activiteiten op de werkvloer waar je geen controle over kan hebben. Je hebt er simpelweg niets over te zeggen. Geldt dat ook voor jou? Probeer deze dingen dan snel los te laten. Het loslaten van zaken waar je geen invloed op hebt draagt bij aan jouw werkgeluk.

Tip 5: Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?

Ben je op dit moment niet gelukkig in je werk? Ga voor je zelf na waar dat aan zou kunnen liggen. Wat heb je nodig om wél gelukkig te zijn? Is dat haalbaar in je huidige werk? Of zijn er andere stappen nodig om je doel te bereiken. Stel deze vragen regelmatig aan jezelf. Dan weet je precies wat je kan doen om jouw werkgeluk te vergroten.

Tip 6: Wees niet afwachtend

“Als ik dat heb bereikt dan..”, “Als ik dit project binnen haal dan..”. Herken je dit soort zinnen in je hoofd? Probeer dat te veranderen.

Wacht niet af totdat er veranderingen komen waardoor jij denkt gelukkig te worden. Je zal zelf actie moeten ondernemen om je werkgeluk te vergroten. Wil je dat ene project of die nieuwe uitdaging? Ga er dan voor. Verander van afwachtend in initiatiefrijk.

Tip 7: Je werk is niet het belangrijkste in je leven

Voor sommigen lijkt hun werk het enige te zijn dat telt in het leven. Maar echt, het is niet het meest belangrijke dat er is. Hoe jij je voelt, hoe jij je ontwikkelt en wat je doet in je vrije tijd. Dat is wat er echt toe doet.

Zodra je dat beseft zal je zien dat je al veel gelukkiger bent met je werk. Je ervaart rust. Focus je op je eigen ontwikkeling en dat wat jij wilt bereiken. Dan is je werk maar een klein onderdeel van je geluk.

Tip 8: Deel je eigen werkdag in

Mag jij zelf beslissen hoe jij je eigen agenda indeelt? Door je eigen werkdag in te delen heb je meer invloed op hoe je werkdag verloopt. En hoe meer invloed je hierop hebt, hoe groter je werkgeluk vaak is.

Ga voor jezelf na op welke momenten jij je eigen agenda in zou willen delen. Het zal niet altijd mogelijk zijn, maar misschien kun je er afspraken over maken met je collega’s of leidinggevenden. Vind je het bijvoorbeeld prettig om de ochtend rustig op te starten met een project waar je aan werkt? Regel dan dat je de ochtenden zelf indeelt en in de middag beschikbaar bent voor anderen.

Tip 9: Ontdek je kwaliteiten

Waar ben je echt goed in? Wat bestempel jij als jouw kwaliteiten? Ga op zoek naar jouw talenten en zet ze bewust in tijdens je taken. Door gebruik te maken van je kwaliteiten ben je gelukkiger, heb je meer zelfvertrouwen, ben je vrolijker en zie je minder snel tegen dingen op.

Tip 10: Wees ruimdenkend

Erger je niet en wees niet te kritisch. Het zal geen verrassing zijn dat de manier waarop je over je werk denkt invloed heeft op je werkgeluk. Ben je vaak negatief over je baan? Probeer je dan eens niet altijd te ergeren of kritisch te reageren. Is het belangrijk genoeg voor jou om erover in te zitten? Heeft het invloed op jouw werk? Zo niet, laat het dan los.

Ook plotselinge veranderingen maken misschien negatieve gedachten in je los. Laat het gaan en wacht eerst af wat het gaat brengen. Waarschijnlijk is het allemaal niet zo erg als je denkt.

Tip 11: Actie ondernemen

Jouw werkgeluk ligt in jouw handen. Als jij aan de slag wil om je werkgeluk te vergroten, dan moet je daar ook wat voor doen. Na bovenstaande tips zijn er vast al acties die je direct kan ondernemen. Ga voor jezelf na wat deze acties zijn. Waar kun jij mee beginnen om morgen al direct verschil te merken?

Zet dit op een rij en stel doelen op. Waar wil jij verandering in brengen? Hoe ga je dat doen? En welk resultaat wil je ermee bereiken. Met deze tips kom je al een heel eind. Succes!

Kunnen we je nog ergens mee helpen? 👋

  • Op zoek naar een losse werkgeluk workshop? Bekijk hier alle 30+ workshops.
  • Willen jullie inspirerende werkgeluk activiteiten volgen? Bekijk ze ze hier.
  • Voor maximale impact bieden we een werkgelukweek of -maand. Lees hier alles.
  • Het werkgeluk van personeel vergroten? Bekijk de whitepaper met 32 adviezen.
  • Wil je vrijblijvend sparren over jullie behoefte? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over werkgeluk. Hieronder vind je onze laatste bijdrages.

De definitie van werkgeluk: wat is het precies?

De definitie van werkgeluk: wat is het precies?

Een vaste definitie voor de term werkgeluk is er niet direct. De term klinkt voor sommigen misschien wat zweverig. Iets waar veel nuchtere Nederlanders niet per se mee aan de slag gaan. Of waarvan ze niet direct het nut inzien. Werk is voor velen immers...

De rol van een werkgelukcoach

De rol van een werkgelukcoach

Het inhuren van een werkgeluk coach gebeurt steeds meer in organisaties. Het werkgeluk van medewerkers wordt steeds belangrijker gevonden. En dat is een positieve ontwikkeling! Er wordt steeds meer beseft dat 'werkgeluk' echt een aparte tak van sport is waar...

Werkgeluk loont: de voordelen van gelukkige medewerkers

Werkgeluk loont: de voordelen van gelukkige medewerkers

De definitie van gelukkig is: “met een gevoel van grote blijheid en harmonie”. Dat is nogal wat. Gelukkige medewerkers gaan met een gevoel van grote blijdschap en harmonie naar hun werk. En het kan niet anders dan dat je daar als organisatie voordelen van...

8,6 waardering

We hebben een gemiddelde
klantwaardering van een 8,6.

100+ klanten

We hebben de afgelopen jaren
100+ klanten geholpen.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We werkten al samen met meer dan 100 tevreden klanten😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6.

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

Wij zijn altijd op zoek naar workshops zodat onze leden zich kunnen ontwikkelen. Voor sessies over werkgeluk werken we met WorkJoy samen. Een fijne partij die snel schakelt en werkt.

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

WorkJoy geeft al twee jaar workshops bij ons. We hebben voor hen gekozen vanwege het diverse aanbod, de snelle communicatie en het prettige meedenken. Bedankt!

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij WorkJoy een workshop over complimenten gedaan. Het was een mooie en erg leerzame ochtend. Ook onze deelnemers waren heel erg enthousiast.

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Wij werken altijd samen met WorkJoy als we een training nodig hebben. Samen komen we altijd tot de perfecte invulling van onze workshops. Heel fijn samenwerken dus.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij boeken WorkJoy vaak als we events bij onze klanten hebben, waar wij de catering doen. Onze klanten zijn altijd erg blij met de bijdrage van WorkJoy. En wij trouwens ook!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met WorkJoy beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren met mooie workshops!

Peter Houtman

Coördinator

Neem contact op

Interesse in een van onze incompany werkgeluk workshops?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@workjoy.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 1974.