Chat with us, powered by LiveChat

40+ inspirerende werkgeluk activiteiten

Kennisbank   |   Contact   |   ☎️  030 – 227 1974

Home | Werkgeluk loont: de voordelen van gelukkige medewerkers

Werkgeluk loont: de voordelen van gelukkige medewerkers

Tags: | ⏱ Leestijd: 4 minuten

De definitie van gelukkig is: “met een gevoel van grote blijheid en harmonie”. Dat is nogal wat. Gelukkige medewerkers gaan met een gevoel van grote blijdschap en harmonie naar hun werk. En het kan niet anders dan dat je daar als organisatie voordelen van ervaart.

Het geluk van het hebben van gelukkige medewerkers

Gelukkige medewerkers krijg je niet zomaar. Daar moet aan gewerkt worden. En dat dat resultaat oplevert is uitgebreid onderzocht (en bewezen!). Gelukkige medewerkers voelen zich meer betrokken bij hun werkgever en leveren daarbij betere prestaties. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen die gelukkige medewerkers meebrengen.

Gelukkige medewerkers zijn gezonder en meer stressbestendig

Gelukkige medewerkers zijn gezonder en hebben minder last van stress. Eén van de grootste problemen in de huidige samenleving is het feit dat er veel meer overspanningsklachten en burn-out klachten zijn. Medewerkers ervaren steeds meer druk om te presteren, waardoor allerlei psychosociale klachten toenemen. Dit leidt direct tot meer ziekteverzuim. En veel HR-managers zullen weten dat psychosociaal ziekteverzuim vaak een langdurig karakter heeft. Investeren in het werkgeluk van medewerkers dringt dit type ziekteverzuim terug.

Beter kunnen omgaan met problemen en onverwachtse situaties

Het voordeel van gelukkige medewerkers is dat ze gezonder zijn. En doordat ze gezond zijn hebben ze meer mentale weerbaarheid. Daardoor ervaren ze werkdruk als minder stressvol dan hun ‘ongelukkige’ collega’s. Ze kunnen dus meer werkdruk aan.

Daarnaast kunnen gelukkige medewerkers beter omgaan met onverwachte situaties. Daarom zijn ze beter in staat om onverwachte uitdagingen en problemen op te lossen. Gelukkige en gezonde medewerkers kunnen dus tegen een stootje. Ze tonen veerkracht en laten zien dat ze ook in moeilijke situaties de organisatie bij kunnen staan.

Gelukkige medewerkers zijn productiever en creatiever

Uit onderzoek van de Universiteit van Warwick’s Centre for Competitive Advantage blijkt dat werkgeluk zorgt voor meer productiviteit. Door meer dan 700 medewerkers mee te nemen in het onderzoek, bleek dat de productiviteit met 12% omhoog ging als werknemers een geluksboost hadden gekregen. Met uitschieters naar zelfs 20%. Wetenschappers denken dat gelukkige medewerkers productiever zijn omdat ze hun tijd effectiever en meer gefocust kunnen benutten.

Maar ook de creativiteit krijgt een boost. Gelukkige medewerkers zullen eerder met nieuwe ideeën komen, zoals het bedenken van nieuwe producten of diensten. Ook denken ze na over de huidige werkprocessen en hoe die efficiënter ingericht kan worden. Ideeën over kostenbesparing of slimme innovaties komen dus vaker van gelukkige medewerkers.

Werkgeluk creëert een inspirerende werkomgeving

Investeer je in de factoren die leiden naar werkgeluk, dan creëer je in feite een inspirerende werkomgeving. Een werkomgeving waarin veiligheid, verbinding en ruimte is om initiatief te nemen en mee te denken. Door meer vrijheid te bieden ervaren medewerkers dat hun ideeën en input worden aangewakkerd. Ze zijn minder bang om fouten te maken en durven met nieuwe perspectieven te komen.

Gelukkige medewerkers zijn loyaal en betrokken

Gelukkige medewerkers zijn enthousiast en gemotiveerd. Ze werken beter samen, halen daardoor meer doelen en leveren betere resultaten. Bovendien zijn gelukkige medewerkers eerder bereid om een stapje extra te zetten. En om andere taken op te pakken die niet direct bij hun functie horen. “Alles voor de zaak” wordt het motto.

Het visitekaartje van de organisatie

Door die loyale, betrokken houding worden medewerkers echt het visitekaartje van de organisatie. Want die houding stralen ze ook uit naar buiten. Verschillende onderzoeken tonen de resultaten aan van betrokken en loyale medewerkers. Zo zijn er onderzoeken die aantonen dat dit resulteert in:

  • 12% meer klantgroei;
  • 2% tot 4% hogere klanttevredenheid;
  • 1% tot 4% meer winst.

Waarom gelukkige medewerkers goed zijn voor je bedrijf

Zoals in dit artikel wel duidelijk is geworden: gelukkige medewerkers dragen bij aan het succes van de organisatie. Voor organisaties loont het dus om te investeren in werkgeluk. Dat levert meer geld op en bespaart aanzienlijk in ziektekosten en personeelswisselingen. De mensen willen immers graag voor de organisatie blijven werken.

Maar we willen ook het belang van goed werkgeverschap aanstippen. Want buiten het feit dat werkgeluk commercieel interessant is, vinden we ook dat werkgevers een morele verplichting hebben om goed voor werknemers te zorgen. De mensen in een organisatie zijn vaak het grootste kapitaal. Als organisatie moet je vanuit goed werkgeverschap initiatief nemen om hen gelukkig te maken.

De workshops van WorkJoy om het werkgeluk te bevorderen

Uit het onderzoek van Van Wingerden (Erasmus Universiteit Rotterdam, juni 2016) blijkt dat trainingen op het gebied van werkgeluk en betrokkenheid langdurig effect hebben in organisaties. Met als grootste effect: een toename in bevlogenheid en productiviteit. Zowel direct na afloop van een workshop of training als na een langere periode.

Kunnen we je nog ergens mee helpen? 👋

  • Op zoek naar een losse werkgeluk workshop? Bekijk hier alle 30+ workshops.
  • Willen jullie inspirerende werkgeluk activiteiten volgen? Bekijk ze ze hier.
  • Voor maximale impact bieden we een werkgelukweek of -maand. Lees hier alles.
  • Wil je vrijblijvend sparren over jullie behoefte? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over werkgeluk. Hieronder vind je onze laatste bijdrages.

De definitie van werkgeluk: wat is het precies?

De definitie van werkgeluk: wat is het precies?

Een vaste definitie voor de term werkgeluk is er niet direct. De term klinkt voor sommigen misschien wat zweverig. Iets waar veel nuchtere Nederlanders niet per se mee aan de slag gaan. Of waarvan ze niet direct het nut inzien. Werk is voor velen immers...

De rol van een werkgelukcoach

De rol van een werkgelukcoach

Het inhuren van een werkgeluk coach gebeurt steeds meer in organisaties. Het werkgeluk van medewerkers wordt steeds belangrijker gevonden. En dat is een positieve ontwikkeling! Er wordt steeds meer beseft dat 'werkgeluk' echt een aparte tak van sport is waar...

Alles over het boeken van een werkgeluk training

Alles over het boeken van een werkgeluk training

Overwegen jullie een werkgeluk training te volgen? Dan ben je vast benieuwd wat je van zo'n training mag verwachten. Hoe gaat dat in zijn werk en wat voor soort trainingen zijn het? En waarom is het zo belangrijk om hierin te investeren? In dit artikel gaan...

8,6 waardering

We hebben een gemiddelde
klantwaardering van een 8,6.

100+ klanten

We hebben de afgelopen jaren
100+ klanten geholpen.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We werkten al samen met meer dan 100 tevreden klanten😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6.

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

Wij zijn altijd op zoek naar workshops zodat onze leden zich kunnen ontwikkelen. Voor sessies over werkgeluk werken we met WorkJoy samen. Een fijne partij die snel schakelt en werkt.

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

WorkJoy geeft al twee jaar workshops bij ons. We hebben voor hen gekozen vanwege het diverse aanbod, de snelle communicatie en het prettige meedenken. Bedankt!

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij WorkJoy een workshop over complimenten gedaan. Het was een mooie en erg leerzame ochtend. Ook onze deelnemers waren heel erg enthousiast.

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Wij werken altijd samen met WorkJoy als we een training nodig hebben. Samen komen we altijd tot de perfecte invulling van onze workshops. Heel fijn samenwerken dus.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij boeken WorkJoy vaak als we events bij onze klanten hebben, waar wij de catering doen. Onze klanten zijn altijd erg blij met de bijdrage van WorkJoy. En wij trouwens ook!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met WorkJoy beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren met mooie workshops!

Peter Houtman

Coördinator

Neem contact op

Interesse in een van onze incompany werkgeluk workshops?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@workjoy.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 1974.