INFORMATIE OVER VITALITEIT OP WERK

Je bent hier: Home » Informatie » Vitaliteit op werk

Wat houdt vitaliteit in?

Vitaliteit komt van het Latijnse woord ‘vita’, wat leven betekent. Een gezonde geestelijke- én lichamelijke gesteldheid maken je vitaal. Beide factoren moeten in evenwicht zijn. Lichaam en geest staan dus in verbinding met elkaar. Door de goede gezondheid heb je een sterk lichaam. Mentaal gezien krijg je daarom genoeg energie om met passie te kunnen leven. Vitaliteit betekent dan ook levenslust of veerkracht.

Met een vitaal lichaam en geest heb je een positieve houding naar het leven toe, heb je doorzettingskracht en kun je mentaal veel hebben. Vitaliteit is eigenlijk waar iedereen naar streeft: een positief leven.


Waarom is vitaal zijn zo belangrijk voor het werk?

Vitaliteit op de werkvloer is ontzettend belangrijk. Vitale medewerkers zorgen namelijk voor een verhoogde concentratie, productiviteit, creativiteit en stressbestendigheid. Vitale werknemers zijn door hun goede fysieke en mentale gezondheid minder vaak en minder lang ziek, wat resulteert in een reductie van het ziekteverzuim. Daarnaast heb je, als je vitaal bent, meer plezier in je werk. Dat straal je ook af op collega’s. De teamgeest en sfeer op de afdeling profiteert daarvan.

Er zijn steeds meer bedrijven en organisaties die zich gaan inzetten voor vitaliteit op werk: zij willen dat hun werknemers vitaal zijn. Een vitaliteitsbeleid kan bestaan uit verplichte gezondheidschecks, beloningen en goede arbeidsomstandigheden. Kortom, vitaliteit op werk is belangrijk voor de werkgever en de werknemer.

Wij vinden vitaliteit op werk ook erg belangrijk. Om die reden organiseren onze workshop vitaliteit tegen een pay what you want-principe. Zo wilt WorkJoy haar steentje bijdragen aan het terugdringen van psychosociaal ziekteverzuim in Nederland.


Waarom is vitaal zijn zo belangrijk voor de mens?

Een vitaal mens heeft meer plezier in het leven en zal die kracht en passie uitstralen. Dit kan je goede dingen brengen. Over het algemeen hebben vitale mensen meer drive om zichzelf te ontwikkelen en zo veel mogelijk uit het dagelijkse leven te halen. Andere mensen zullen merken dat een vitaal persoon vrolijker, aardiger en jovialer is.

Over het algemeen voel je je een stuk gelukkiger. Je zult meer energie hebben en meer leuke dingen doen, je zult beter in je vel zitten en beter tegen tegenslagen kunnen. Dat wilt toch iedereen? Ook fijn: als je al vitaal bent zul je merken dat je in een opwaardse spiraal terecht komt. Zo beïnvloed een vitale gesteldheid ook weer de nachtrust, terwijl je door een goede nachtrust ook weer vitaal wordt.


Waar bestaat vitaal zijn allemaal uit?

Om vitaal te zijn, moeten er in totaal vier factoren in evenwicht zijn. Ten eerste is de fysieke gezondheid van belang. Maar ook de mentale, emotionele en spirituele gezondheid moeten in orde zijn. Een goede fysieke gesteldheid houdt in dat je genoeg slaapt, beweegt en gezond eet. Zo wordt het lichaam zelf, in medische begrippen, gezond. Een goede mentale gesteldheid betekent dat je jezelf genoeg blijft ontwikkelen. Probeer vooruitgang in het leven te boeken, zowel privé als in je carrière. Als je emotioneel in goede gezondheid wilt zijn moet je letten op je zelfbewustzijn. Praat over de lastige dingen in het leven en luister naar je emoties. Bij een goede spirituele gesteldheid draait het voornamelijk om betekenisvol bezig zijn. Je moet je focussen op dingen waarvan jij denkt dat ze goed voor je zijn.

Maar al te vaak zijn de vier dimensies echter niet in balans. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door stress of ziekte. Het vitale, het positieve beeld ten opzichte van het leven, zal dan ook verslechteren.

Verder lezen over vitaliteit op werk

Zitgedrag op werk

Een effectieve workshop vitaliteit op werk

color
https://www.workjoy.nl/wp-content/themes/blake/
https://www.workjoy.nl//
#27c3f0
style1
paged
Posts laden
/home/workfuel/public_html/
#
on
none
loading
#
Sort Gallery
https://www.workjoy.nl/wp-content/themes/blake
on
yes
yes
off
E-mailadres
off
off