40+ inspirerende werkgeluk activiteiten

Kennisbank   |   Contact   |   ☎️  030 – 227 1974

Home | 15 tips voor meer werkgeluk

15 tips voor meer werkgeluk

Tags: | ⏱ Leestijd: 4 minuten

Wat kun je als HR-manager, P&O’er, manager of teamleider doen om het werkgeluk bij jou in de organisatie te stimuleren? Werkgeluk is belangrijk voor de prestaties en de bevlogenheid van medewerkers. In dit artikel geven we je 15 tips hoe jij het werkgeluk bij jou in de organisatie kan bevorderen.

Gratis whitepaper – voordat je verder leest.. 👋

Ben je op zoek naar laagdrempelige manieren om het werkgeluk van je medewerkers te vergoten? We hebben 32 praktische adviezen gebundeld in een whitepaper!

 

👉 Je kan de whitepaper hier gratis downloaden

Wat kun je doen als organisatie om werkgeluk te bevorderen

Tip 1. Pak kleine ongemakken aan

De meest makkelijke manier om het werkgeluk op een korte termijn te bevorderen is door kleine ongemakken direct aan te pakken. Kleine ongemakken kunnen fysieke klachten zijn, thuis willen werken of niet genoeg voorzien in bedrijfsnodige attributen. Een simpele oplossing kan al zijn een goede ergonomische bureaustoel of de mogelijkheid geven en afspraken maken over thuis werken.

Tip 2. Ga bewust met medewerkers om

Je medewerkers zijn ook mensen. Ga daarom bewust met medewerkers om. Dit betekent niet dat je vrienden moet worden met je medewerkers. Maar wel dat je altijd vriendelijk blijft, geduld hebt en luistert naar waar medewerkers behoefte aan hebben. Heb jij respect voor je medewerkers, dan zullen ze dat ook voor jou hebben.

Tip 3. Let op persoonlijke situaties en eventuele familieproblemen

Bij sommige medewerkers gaat het op het werk best prima, maar zou het nog beter kunnen als de persoonlijke situatie anders zou zijn. Merk je dit als werkgever? Af en toe een kort gesprekje om alleen maar te informeren hoe het nu gaat kan de medewerker al helpen. Hierdoor voelt de medewerkers zich gezien en weet hij of zij dat de werkgever ook meedenkt/meevoelt met de persoonlijke situatie. Laat weten dat je bereid bent mee te willen denken over verschuiving van taken, etc., als dat de medewerkers zou helpen weer grip te krijgen op bepaalde zaken.

Tip 4. Creëer goede werkomstandigheden

Creëer goede werkomstandigheden. Voor medewerkers op kantoor, medewerkers die buiten aan het werk zijn of op een andere manier werkzaamheden voor je verrichten. Een veilige werkomgeving, zowel in het bewustzijn als in het uitvoeren van werkzaamheden. Zorg goed voor je medewerkers, dan zullen ze goed voor jou zijn.

Tip 5. Zorg voor voldoende vrijheden

Laat je medewerkers voldoende vrij om zelf beslissingen te mogen nemen. Geef ze verantwoordelijkheden en de bevoegdheid om zelf keuzes te maken. Dit geeft medewerkers meer verantwoordelijkheidsgevoel en past bij de factoren die werkgeluk stimuleren. Medewerkers die meer vrijheden ervaren en hierin voldoende begeleiding krijgen zijn productiever en boeken betere prestaties.

Tip 6. Laat je medewerkers zien dat het zinvol is wat ze doen

Laat je medewerkers regelmatig zien wat de resultaten zijn van het werk dat ze doen. Laat ze merken en zien dat het werk dat ze doen zinvol is. Misschien in duurzame zin, of in de zin van behaalde omzet of behaalde organisatie doelen. Medewerkers vinden het fijn om deel uit te maken van een gezamenlijk doel. Laat ze dan ook weten wat zij hebben betekent in het behalen van dat doel.

Tip 7. Waar werk je met z’n allen voor?

Benadruk dat waar jullie voor staan. Waar werk je met z’n allen voor? Door de missie te delen creëer je saamhorigheid. Het is duidelijk voor je medewerkers dat zij nodig zijn om het doel te behalen. Alleen samen krijg je het voor elkaar.

Tip 8. Stuur op bevlogenheid

Stuur op bevlogenheid. Ook wel werkplezier of passie genoemd. Wil je bevlogenheid in de organisatie dan zul je medewerkers enthousiast moeten maken, zich betrokken moeten laten voelen en zorgen voor een positieve energie. Focus je op deze onderdelen, dan krijg je bevlogen medewerkers. Een grote actiebereidheid is het resultaat.

Tip 9. Betrek medewerkers bij beslissingen die de hele organisatie aan gaan

Informeer medewerkers vroegtijdig en laat ze waar mogelijk meebeslissen bij beslissingen die de hele organisatie aangaan. Plotselinge veranderingen die hun werk aangaat kunnen negatief worden ontvangen als het niet is gedeeld in de organisatie. Geef medewerkers het gevoel betrokken te worden.

Tip 10. Blijf samen werken aan het vergroten van werkgeluk

Blijf in contact met je medewerkers. Informeer regelmatig of er iets is wat ze missen. Maar ook wat ze vinden dat goed gaat. Wat hebben ze nog nodig en waar zijn ze tevreden mee?

Tip 11. Ga op zoek naar oplossingen

Loop je vast als het gaat om het bevorderen van werkgeluk? Weet je niet wat je moet doen, of wanneer je het moet doen? Stel een werkgeluk coach aan die op zoek kan gaan naar de maatregelen die je kan nemen. Een werkgeluk coach heeft de volle focus op het vergroten van werkgeluk. Hierdoor kun je direct aan de slag met een plan van aanpak en merk je veel sneller het effect.

Tip 12. Vier successen en beloon medewerkers

Laat successen niet ongemerkt voorbijgaan maar vier ze met medewerkers. Ook een beloning, hoe klein ook, wordt gewaardeerd. Denk aan een borrel om het project af te sluiten of een kleinigheidje om medewerkers mee te laten delen in het succes.

Tip 13. Geef medewerkers de kans en ruimte om te verbeteren

Bekritiseer medewerkers niet direct, maar geef en creëer ruimte voor opbouwende feedback waardoor je medewerker de kans krijgt om te verbeteren. Sturend coachen wordt het ook wel genoemd. Hierdoor leren medewerkers beter van fouten en hoe ze het een volgende keer anders kunnen aanpakken.

Tip 14. Zorg voor voldoende complexiteit en afwisseling

Merk je dat resultaten minder worden of dat medewerkers minder hard werken aan projecten? Vaak is dat een teken dat ze zich gaan vervelen. Zorg daarom voor voldoende complexiteit en afwisseling. Zo blijven medewerkers zich uitgedaagd voelen. Ze blijven gemotiveerd om steeds hun best te blijven doen.

Tip 15. Ondersteun medewerkers als ze zelf initiatieven opzetten

Gaan collega’s samen een hardloopwedstrijd lopen? Of organiseren ze andere activiteiten voor elkaar buiten kantoortijden om? Ondersteun medewerkers hierin door bijvoorbeeld te sponsoren voor een hardloopwedstrijd. Denk bijvoorbeeld aan sponsorkleding met jullie logo erop, of steun ze met een goed doel. Toon interesse en blijf op de hoogte van initiatieven die ze opzetten.

Kunnen we je nog ergens mee helpen? 👋

  • Op zoek naar een losse werkgeluk workshop? Bekijk hier alle 30+ workshops.
  • Willen jullie inspirerende werkgeluk activiteiten volgen? Bekijk ze ze hier.
  • Voor maximale impact bieden we een werkgelukweek of -maand. Lees hier alles.
  • Het werkgeluk van personeel vergroten? Bekijk de whitepaper met 32 adviezen.
  • Wil je vrijblijvend sparren over jullie behoefte? Neem gerust contact met ons op.

Recente artikelen

Categorieën

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig artikelen over werkgeluk. Hieronder vind je onze laatste bijdrages.

De definitie van werkgeluk: wat is het precies?

De definitie van werkgeluk: wat is het precies?

Een vaste definitie voor de term werkgeluk is er niet direct. De term klinkt voor sommigen misschien wat zweverig. Iets waar veel nuchtere Nederlanders niet per se mee aan de slag gaan. Of waarvan ze niet direct het nut inzien. Werk is voor velen immers...

De rol van een werkgelukcoach

De rol van een werkgelukcoach

Het inhuren van een werkgeluk coach gebeurt steeds meer in organisaties. Het werkgeluk van medewerkers wordt steeds belangrijker gevonden. En dat is een positieve ontwikkeling! Er wordt steeds meer beseft dat 'werkgeluk' echt een aparte tak van sport is waar...

Werkgeluk loont: de voordelen van gelukkige medewerkers

Werkgeluk loont: de voordelen van gelukkige medewerkers

De definitie van gelukkig is: “met een gevoel van grote blijheid en harmonie”. Dat is nogal wat. Gelukkige medewerkers gaan met een gevoel van grote blijdschap en harmonie naar hun werk. En het kan niet anders dan dat je daar als organisatie voordelen van...

8,6 waardering

We hebben een gemiddelde
klantwaardering van een 8,6.

100+ klanten

We hebben de afgelopen jaren
100+ klanten geholpen.

#1 trainers

Onze trainers zijn stuk voor stuk
experts binnen hun vakgebied.

Actief leren

Wij passen ‘actief leren’ toe voor
een optimaal leerrendement.

We werkten al samen met meer dan 100 tevreden klanten😍
Zij beoordelen ons met een gemiddelde van 8.6.

Dineke Philipse

Verenigingsmanager, CLC-Vecta

Wij zijn altijd op zoek naar workshops zodat onze leden zich kunnen ontwikkelen. Voor sessies over werkgeluk werken we met WorkJoy samen. Een fijne partij die snel schakelt en werkt.

Rian van Nuland

Medewerker HRM, Lavans

WorkJoy geeft al twee jaar workshops bij ons. We hebben voor hen gekozen vanwege het diverse aanbod, de snelle communicatie en het prettige meedenken. Bedankt!

Michelle Oosthuyzen

Eigenaar, Stadsfruit

Wij hebben bij WorkJoy een workshop over complimenten gedaan. Het was een mooie en erg leerzame ochtend. Ook onze deelnemers waren heel erg enthousiast.

Nancy Stevens

Teammanager, IvVW

Wij werken altijd samen met WorkJoy als we een training nodig hebben. Samen komen we altijd tot de perfecte invulling van onze workshops. Heel fijn samenwerken dus.

Maurits Schuijf

Founder, Shakes on Wheels

Wij boeken WorkJoy vaak als we events bij onze klanten hebben, waar wij de catering doen. Onze klanten zijn altijd erg blij met de bijdrage van WorkJoy. En wij trouwens ook!

Robin van ’t Ruim

Manager, de Balie

Fijne service, snel contact en interessante trainingen. Zo zou ik onze prettige samenwerking met WorkJoy beschrijven. Bedankt tot dusver en op naar nog vele jaren met mooie workshops!

Peter Houtman

Coördinator

Neem contact op

Interesse in een van onze incompany werkgeluk workshops?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

  We zijn per mail bereikbaar op welkom@workjoy.nl.
→  We zijn telefonisch bereikbaar op 030 – 227 1974.