In een ander artikel beschreven we eerder al de definitie van werkgeluk. Hierin kwamen de 10 factoren die van invloed zijn op het werkgeluk al kort naar voren. Want werkgeluk is voor iedereen anders. Waar de een zijn geluk uithaalt doet de ander weer helemaal niets. Maar toch zie je dat werkgeluk voor het gros van de werknemers voortkomt uit een vaste set factoren. Wij onderscheiden in dit artikel de 10 meest belangrijke.
Welke 10 factoren hebben invloed op werkgeluk
Het is goed om te weten dat deze factoren in willekeurige volgorde staan. Zoals gezegd: de een kan iets heel belangrijk vinden, terwijl een ander het irrelevant vindt. Het totale palet aan factoren verschilt van werknemer tot werknemer.
Factor 1: Waardering
Een basisbehoefte die nagenoeg iedereen nodig heeft: het krijgen van waardering. Waardering zorgt ervoor dat jij kan groeien. Je voelt je er goed door en krijgt er energie van. Ervaar jij jezelf als gewaardeerd door collega’s en leidinggevenden? Dan voel jij je betrokken bij de organisatie en collega’s. Je presteert er beter door en het houdt je gemotiveerd.
Willen jullie de waarderingscultuur stimuleren? Bekijk onze workshop De kracht van complimenten dan eens.
Factor 2: Onderling respect
Een andere belangrijke factor die bijdraagt aan werkgeluk is onderling respect. Medewerkers die zich gerespecteerd voelen zijn zo’n 56% gezonder in lichaam en geest, blijkt uit onderzoek van de Harvard University. Medewerkers die respect ervaren hebben meer plezier en voldoening van hun werk. Ook voelen ze zich meer betrokken bij de organisatie.
Factor 3: Plezier
Plezier in je werk betekent niet direct dat je alleen maar werkzaamheden doet die je leuk vindt. Plezier in je werk heeft namelijk ook te maken met je collega’s, de werksfeer en de mogelijkheden om door te kunnen groeien in de organisatie. Heb je het naar je zin, dan neem je het hard werken of minder leuke taken graag voor lief.
Er moet binnen een organisatie daarom genoeg ruimte zijn voor plezier. Door niet werk-gerelateerde activiteiten, leuk sociaal contact of uitjes. Plezier is de smeerolie binnen veel organisaties en mag daarom niet onderschat worden. Wanneer hebben jullie eigenlijk voor het laatst plezier met elkaar gemaakt?
Factor 4: Uitdaging
Voldoende uitdaging is te beschrijven als uitdagend werk, uitgedaagd worden door je leidinggevende maar ook jezelf voor uitdagingen stellen.
Word je uitgedaagd door je werkzaamheden, dan merk je extra motivatie om een stap extra te zetten. Zo maak je een persoonlijke en professionele groei door. De uitdaging die iemand nodig heeft is persoonlijk. Werknemers moeten dus op zoek naar hun eigen specifieke uitdagingen.
Factor 5: Groei en perspectief
Er is voldoende mogelijkheid binnen de organisatie om te kunnen groeien. Je hebt toekomstperspectief om jezelf te ontplooien en door te kunnen groeien binnen de organisatie. Dat perspectief zorgt ervoor dat mensen geprikkeld blijven. En nee, dat betekent niet dat iedereen continu promotie moet kunnen maken. Dat perspectief kan zitten in meer verantwoordelijkheid, maar ook een breder takenpakket of een betere financiële compensatie.
Doorgroeimogelijkheden en toekomstperspectief zijn belangrijk voor mensen. Ze willen zichzelf blijven ontwikkelen. Niet alleen op werkgebied, maar ook op persoonlijk vlak. Want ontwikkeling maakt gelukkig. Door cursussen, workshops en coaching worden werknemers daarin gefaciliteerd.
Factor 6: Impact
Mensen vinden het belangrijk dat ze ertoe doen. Ze willen graag impact maken. En daarmee is impact absoluut een factor in het werkgeluk van werknemers. Logisch ook, want niemand wil het gevoel hebben dat zij nutteloos zijn en weinig tot geen rol spelen in de resultaten.
Impact betekent dat je invloed hebt op de gevolgen of het effect van een gebeurtenis op iets of iemand. Heb je impact, dan geeft dat je het gevoel dat je wordt gezien. Anderen luisteren naar je en waarderen je mening. Impact hebben kan op verschillende manieren worden ervaren. Door een project met een fantastisch resultaat af te sluiten of invloed te hebben op belangrijke beslissingen die de organisatie aangaan.
Factor 7: Persoonlijke ontwikkeling
Persoonlijke ontwikkeling is een belangrijke factor in de bepaling van werkgeluk. Persoonlijke groei of zelfontplooiing gaat over het beste uit jezelf kunnen halen. En de ruimte hebben om aan jezelf te kunnen werken. Er moet binnen een organisatie dus ruimte zijn voor zelfreflectie en persoonlijke ontwikkeling. Het behoort ook tot een van de belangrijkste behoeftes van werknemers.
Veruit de meeste mensen willen zich ontwikkelen, meer weten en beter worden in dat wat ze doen. Blijven leren en jezelf blijven verbeteren leiden aantoonbaar tot meer geluk. Als organisatie ligt er een taak om werknemers hierin te stimuleren én te faciliteren.
Factor 8: Zelfstandigheid
Zelfstandigheid en de mogelijkheid om zelf beslissingen te nemen en keuzes te maken. Ook die factor speelt voor veel mensen een grote rol in het ervaren van werkgeluk. Nederlandse werknemers hebben aangegeven dat ze gelukkiger zijn als ze meer zelfstandig hun werk mogen doen. Vertrouwen, eigen inbreng en minder regels vinden ze steeds belangrijker. De verwachting is dat dit met de aankomende generaties een steeds belangrijkere factor zal worden.
Deze factor schuurt ook sterk aan tegen zaken als werk/privé balans. Mensen worden gelukkig als ze zelfstandigheid ervaren in het realiseren van een goede balans tussen hun sociale leven en werk. Hebben ze dit niet zelf in de hand? Dan kan dat ze erg ongelukkig maken.
Maar een kleine kanttekening is ook op zijn plaats. Er zijn ook werknemers die juist behoefte hebben aan structuur, duidelijke werkinstructies en korte lijnen. Wees je hier als organisatie goed bewust van.
Factor 9: Werkomgeving
De werkomgeving heeft een grote invloed op jouw werkgeluk. Voor een groot deel van de week ben je op kantoor. De werkomgeving is daardoor heel bepalend. Je prettig voelen op de locatie waar je werkt is erg belangrijk.
Is de werkomgeving niet stimulerend, stressvol of zelfs deprimerend? Dan heeft dat voor veel mensen een aanzienlijke invloed op het werkgeluk.
Factor 10: Relatie met collega’s
Een fijne band met je team en collega’s zorgt ervoor dat je met plezier naar je werk gaat. Een goede relatie zorgt voor meer wederzijds begrip, meer coulance en meer onderlinge waardering. Dat resulteert structureel in meer cohesie en verbinding. Een goede relatie is dus belangrijk. We zijn immers allemaal sociale wezens.
Willen jullie werken aan de onderlinge relatie tussen collega’s? Overweeg onze workshop Speeddaten met collega’s, Lachen maar! of Mopperen maar! dan eens.
Deze lijst met factoren is niet sluitend
Alhoewel de meeste mensen de beschreven factoren zullen herkennen is deze lijst niet sluitend. Niet omdat we geen inspiratie meer hadden om te schrijven, maar omdat werkgeluk voor iedereen anders is. Het is daarmee absoluut maatwerk. Er kunnen naast deze factoren dus ook andere aspecten een rol spelen.
Wel blijkt uit de onderzoeken die we regelmatig bij organisaties doen dat het overgrote deel van behoeftes van werknemers terug te voeren is tot deze factoren. Willen jullie dus alvast aan de slag met het werkgeluk binnen jullie organisatie? Trap dan eens af door deze factoren kritisch onder de loep te nemen. In hoeverre faciliteren jullie mensen hier al in?
Wil je eens sparren?
Wij organiseren meer dan 25 verschillende incompany workshops, allemaal in het teken van werkgeluk. Onze workshops staan in direct verband met de 10 factoren die in dit artikel beschreven zijn. Willen jullie aan de slag met het werkgeluk van medewerkers? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag.